8 Reisdilemma’s voorgelegd aan Martijn Huizer van Reishonger.nl

Leuk, een ritje op een olifant. Zwemmen met dolfijnen, cool! En heerlijk afdingen op goedkoop spul. Of is dat niet zo oké? En is het kies om een weeshuis te bezoeken? Wat moet je vooral wel en niet doen op reis en met welke (ethische) reisdilemma’s heb je te maken? Face This voelde Martijn Huizer, eigenaar van reisblog Reishonger, aan de tand over het maken van keuzes als je reist.

Reisdilemma 1: Dierensouvenirs kopen

Het lijkt zo vaak onschuldig, een kekke haaientand aan een ketting. Niets is minder waar. Dierensouvenirs zijn vaak gemaakt van zeldzame diersoorten. Gelukkig is het besef daarvan enorm gegroeid. Hoe sta jij daarin en waar let je op als je een souvenir koopt?

“Het kopen van souvenirs is goed voor de lokale economie, maar helaas worden nog veel souvenirs van bedreigde dier- en plantensoorten aangeboden. Dat bijvoorbeeld handel in ivoor verboden is weet bijna iedereen, maar welke vakantiesouvenirs illegaal zijn is vaak minder bekend. Dier- en plantsoorten die de dupe worden van de handel in souvenirs, zijn onder andere koralen, schelpen, schildpadden en hagedissen en vlinders. Het is simpel: koop nooit dierensouvenirs! Minder vraag zal uiteindelijk voor minder aanbod zorgen. De Nederlandse Douane deelt trouwens ook boetes uit aan vakantiegangers die thuis komen met souvenirs gemaakt van planten en dieren. “

Reisdilemma 2: Culturele codes en kledingvoorschriften volgen

Veel reizigers zeggen volmondig ja als je vraagt of je je aanpast aan het land waar je naartoe reist. Als in: ‘When in Rome, do as the Romans do’. Maar, wat als je het niet eens bent met de voorschriften en regels, dan maar beter niet naar het land in kwestie reizen?

“Ik vind dat je altijd rekening moet houden met en respect tonen voor de lokale cultuur. Waar ook ter wereld. Als je op reis gaat ben je te gast in een ander land. En in andere landen gelden nu immers andere normen en waarden of gedragsregels dan in Nederland. De kleding die je draagt, een handgebaar dat je maakt, of dingen die je zegt. Je kunt locals beledigen zonder dat je er bij stilstaat.”

Reisdilemma 3: Vliegen of niet

Vliegtuigen zijn een van de grootste vervuilers van de aarde. Fair vliegen is leuk bedacht, maar kan het eigenlijk wel? Misschien kun je zoveel mogelijk bewust omgaan met het gebruik van dit transportmiddel en waar nodig bijdragen aan groene initiatieven om je vlieggedrag te compenseren, maar hoe doe je dat als je leeft van reizen en bloggen over bestemmingen?

“Ik zou de advocaat van de duivel spelen als ik zou adviseren om zo weinig mogelijk te vliegen. Reizen is in de basis niet ‘groen’, maar je kunt wel zoveel mogelijk rekeninghouden met het milieu. Duurzaam reizen kan op veel manieren. Wandelen is vanzelfsprekend minder vervuilend dan vliegen, maar wie toch iets van de wereld wil zien, kan tegenwoordig voor een klein bedrag de CO2-uitstoot van de vlucht compenseren. Ook rechtstreeks vliegen is al beter; in ieder geval minder vervuilend dan vliegen met overstap. Wat we bij Reishonger wel zo min mogelijk doen, is het pakken van binnenlandse vluchten. We zitten dan liever een hele dag in een bus. Ook goedkoper, je ziet meer en maakt makkelijker contact met de lokale bevolking. Daarnaast verblijven we tijdens onze reizen zoveel mogelijk in guesthouses en kleinschalige hotels van locals. Daarmee steun je deze families direct en vaak is dit ook nog eens een stuk goedkoper.”

Reisdilemma 4: Cruisen, cool of toch niet?

Cruises zijn populair, maar als je weet dat sommige cruiseschepen varende dorpen op zee zijn met tot wel 6000 passagiers aan boord, is dat dan wel oké? Cruisemaatschappijen hebben al veel verbeterd, maar bungelen nog altijd onderaan de MVO-ladder. Dus: gewoon die cruise boeken of toch nadenken?

“De cruiserederijen zijn een enorme inhaalslag aan het maken op het gebied van duurzaamheid. Tijdens een presentatie over trends in de cruisesector waar ik begin januari was, werd hier ook bij stilgestaan. De klimaatverandering zorgt voor een groeiend bewustzijn bij (jongere) consumenten. Technologie en innovatie moeten zorgen voor oplossingen om de ecologische voetafdruk te verlagen. Zou heeft Norwegian Cruise Line dit een speerpunt gemaakt bij de bouw van al haar nieuwe schepen. MSC Cruises vloot heeft een milieudienstvoerder aangesteld die verantwoordelijk is voor alle milieuaspecten aan boord. Recycle- en afvalbeheer wordt zorgvuldig gecontroleerd. Er is nog een lange weg te gaan maar je ziet in deze sector dus wel degelijk grote veranderingen.”

Reisdilemma 5: Meedoen aan spirituele ceremonieën, kan dat?

Als je wordt uitgenodigd voor een rituele- of spirituele ceremonie, ben jij dan van de partij en wat zijn dan de regels waarnaar je je gedraagt? Hoe informeer je je of zeg je direct: daar meng ik me niet in?

“Lastig dilemma, omdat ik hier nooit direct mee geconfronteerd ben. Veel rituele- of spirituele ceremonieën worden speciaal voor toeristen uitgevoerd, dan lijkt het mij geen probleem hier naar te kijken. Als je door de lokale bevolking wordt uitgenodigd voor een ceremonie zou ik ter plekke bepalen of je op het aanbod wilt ingaan. Je gevoel geeft vaak wel aan of je er goed aan doet of dat je beter op een respectvolle manier kunt bedanken voor het aanbod.”

Reisdilemma 6: Foto’s maken, ja of nee?

Tegenwoordig kun je overal kiekjes schieten en alles en iedereen fotograferen. Gewoon lekker je gang gaan met je iPhone of niet?

“Heel simpel. Als ik op reis een foto maak van iemand dan vraag ik het altijd eerst netjes. Vaak krijg je ook nog een heel leuk gesprek. Soms vragen mensen er wat geld voor, bepaal dan of je het dat waard vindt. “

Reisdilemma 7: Is het oké om een weeshuis te bezoeken?

Een weeshuis bezoeken is soms onderdeel van een reis. Zoals in Cambodja waar het bijna een toeristische attractie is. Misschien kun je bijdragen aan een beter leven van de kinderen, maar het gaat om kinderen en soms is de waarheid anders dan het lijkt. Alsnog een goed idee of niet?

“Nog steeds erg populair: tijdens een stage of vakantie, vrijwilligerswerk gaan doen in een weeshuis of deze bezoeken als onderdeel van een tour. Toch blijkt deze op het oog zo lieflijke activiteit, niet altijd 100% zuiver te zijn. Vrijwilligers betalen veel geld voor hun komst en het blijkt zelfs dat weeshuizen speciaal uit de grond worden gestampt om westerse toeristen te kunnen ontvangen. Kinderen worden weggehaald bij hun ouders om er te zijn voor de toeristen. Daarbij is de aandacht van de vrijwilliger altijd tijdelijk en moet het kind dus telkens afscheid nemen van zijn of haar verzorger. Reisbrancheorganisatie ANVR besloot begin 2017 zijn leden te gaan ontmoedigen om kindertehuizen te bezoeken. Maar om nou alle toeristen op te roepen om nooit meer een weeshuis te bezoeken gaat mij persoonlijk ook te ver. De goede moeten zo onder de kwaden lijden lijkt mij. Ook hier geldt weer: probeer je goed te verdiepen in het weeshuis dat je wilt bezoeken of waar je wilt gaan werken. Hoe lang bestaat het weeshuis al? Staat het goed aangeschreven?”

Reisdilemma 8: Vakantie in land dat het niet zo nauw neemt met mensenrechten

Er zijn veel landen op de wereld die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten of specifiek kinderrechten schenden. Is dat een reden om het land dan niet te bezoeken?

“Dat blijft een dilemma waar ik al jaren mee worstel: in landen waar de bevolking wordt onderdrukt door de regering of waar zelfs een burgeroorlog is, hebben backpackers de tijd van hun leven. Hoewel hier natuurlijk voor- en tegenargumenten voor zijn, probeer ik mezelf altijd te verdiepen in de situatie in een land. Lees over de geschiedenis van een land en vooral over wat er op dit moment speelt. Zo kan je op reis bewuste keuze maken, rekening houdend met de (politieke) situatie van het land.”

6 Duurzaam reizen tips van Martijn

  • Slaap en eet in lokale restaurants en (kleinschalige) accommodaties. Bij mensen thuis slapen in zogenaamde
  • Homestays is ook een super leuke ervaring!Wandel, fiets of pak zoveel mogelijk het openbaar vervoer.Gebruik een hervulbare waterfles op reis zoals die van Reishonger.
  • Blijf ver uit de buurt van attracties met dieren in de hoofdrol. Kies liever voor milieuvriendelijke activiteiten zoals hiken, fietsen of kajakken.
  • Let er bij excursies op dat er sprake is van een gelijkwaardige uitwisseling. Dus geen bezoeken aan scholen of weeshuizen maar bijvoorbeeld aan lokale thee- of cacaoplantages.
  • Tot slot: laat niets anders achter dan je eigen voetstappen. Dat wil zeggen: neem je afval altijd mee en laat geen troep achter op de plek waar je bent geweest. Fijne reis!

Kijk op www.reishonger.nl voor de mooiste reisverhalen en inspirerende tips.

More inspiration for good

Duurzaam toerisme: wanneer je reis niet alleen jouw wereld verrijkt
Lombok Indonesie: met deze local leer je het echte Lombok kennen
Hét Indonesische eiland van de reisbloggers van Reisjunk
6 x reizen én bijdragen aan de lokale bevolking

Total
29
Shares

Meer inspiratie?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*