Speech Obama in Jakarta: dit waren de meest inspirerende inzichten [Guestblog]

Afgelopen zomer was de voormalige president van de VS op vakantie in Indonesië. De speech van Obama in Jakarta was inspirerend. De Nederlandse Rennie Roos, oprichter van o.a. Indonesia Netherlands Youth Society (INYS), was erbij en deelt in deze guestblog zijn’ lessons learned’.

Terwijl een groot deel van de wereld zich afvraagt wat er gebeurt in Amerika en angstig toekijkt hoe groepen en landen steeds verder tegenover elkaar komen te staan, kijk ik graag terug op een bijzonder verbindend evenement in Jakarta. Namelijk de terugkeer van kleine Barry oftewel Barack Obama aan de stad waar hij van zijn 6e tot 10e levensjaar woonde.

Barry: één van hen

Hoewel er van de stad waarin Barry opgroeide weinig meer te herkennen is, claimen Indonesiërs Barry nog graag als één van hen. In de week dat Obama met zijn gezin op vakantie was in Indonesië werd dan ook door elk televisiekanaal uitgebreid verslag gedaan van zijn dagelijkse activiteiten. In Jakarta sprak Obama met president Joko Widodo, bezocht hij zijn oude basisschool en sprak hij op het vierde Indonesische Diaspora Congres.

obama-speech-1

‘Indonesië is onderdeel van mijzelf’

Obama begon in zijn speech met een positieve toon en vertelde over hoe hij opgroeide in Jakarta. De zin: Indonesia bagian dari diri saya oftewel, Indonesië is onderdeel van mijzelf werd met veel applaus en gejuich door de vele Indonesiërs in de zaal ontvangen. Tijdens de lezing van Obama, die tevens de opening van het 4e Indonesische Diaspora Congres markeerde, zaten er veel prominenten in de zaal waaronder oud-president Megawati, Minister van Buitenlandse Zaken Marsudi en de nieuw gekozen gouverneur van Jakarta, Baswedan.

Eenheid in verscheidenheid

Wie de laatste verkiezingen in Jakarta heeft gevolgd, zal zich realiseren dat ook in Indonesië belangrijke waarden als diversiteit en verscheidenheid onder spanning staan. Hoewel Obama in zijn speech hier niet direct over sprak, is het wel duidelijk dat hij hoopte op meer samenhorigheid. De nationale slogan Bhineka Tunggal Ika oftewel eenheid in verscheidenheid is nu belangrijker dan ooit. ‘Mijn stiefvader is opgevoed als Moslim maar hij respecteerde Hindoes, hij respecteerde Boeddhisten en hij respecteerde Christenen. Als je vertrouwen hebt in je eigen geloof dan hoef je je geen zorgen te maken over het geloof van een ander.’ Het voorbeeld van zijn Indonesische stiefvader was duidelijk een verwijzing naar de situatie rondom Gouverneur Ahok die momenteel in de gevangenis zit voor godslastering.

obama-speech-2

Klimaatakkoord

Hoewel Obama in zijn speech zijn Amerikaanse opvolger niet direct noemde, liet hij zo nu en dan wel doorschemeren dat hij het niet eens was met het huidige beleid van de Verenigde Staten. Over het terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs zei de voormalig president bijvoorbeeld dat, hoewel de huidige administratie zich graag wil terugtrekken, de VS technisch gezien dat nog steeds niet heeft gedaan. De veranderingen die Obama heeft doorgevoerd als president zullen waarschijnlijk ook nu nog doorlopen en zullen moeilijk te wijzigen zijn.

‘Richt je op de lange termijn’

Een boodschap aan de vele jongeren in zaal was gericht op de toekomst. ‘Richt je op de lange termijn in plaats van succes op korte termijn. Laat je niet afleiden door wat anderen vandaag van jou vinden maar denk aan hoe mensen jou zullen herinneren over een periode van 20 jaar. Je kan niet iedereen tevreden stellen dus blijf bij jezelf en je eigen doelstellingen en denk aan je lange termijnplan. Als president heb ik veel kritiek over mij heen gekregen door beslissingen die ik maakte. Hoewel ik het soms moeilijk vond om daar mee om te gaan richtte ik mij altijd op wat voor impact mijn beslissingen zouden hebben op de lange termijn.’

Diaspora Congres

De speech van Obama vond plaats op het vierde Indonesische Diaspora Congres van 1 t/m 4 juli in Jakarta en had als doel succesvolle Indonesiërs bij elkaar te brengen. Om kennis uit te wisselen en projecten op te zetten die Indonesië moet helpen bij haar ontwikkeling.

More inspiration for good:

Total
54
Shares

Meer inspiratie?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*