6 Skateboard designs voor een betere wereld

Skateboard designs: ze zijn er in alle kleuren en maten. Maar met deze decks onder je patta’s maak je de wereld er ook nog eens een stukje mooier mee. Vooral het creatieve goede doel Sk8 for Gr8 laat zien dat je juist met skaten je toekomst vorm kunt geven. Maar ook met de andere skateboard designs, skate je voor een betere wereld.  

Bij Face This hebben we een zwak voor charity projecten waarbij de ontvangers van de hulp ook zelf een (creatieve) bijdrage leveren. Dat doen wij met onze T-shirts immers zelf ook. Daarom willen we aan Sk8 for Gr8 extra aandacht besteden. Maar lees ook zeker nog even over de andere skateboard designs die we erna voor je uitlichten.

Skateboard designs door en voor jongeren in Kaapstad

skateboard-designs-sk8

Sk8 for Gr8 koppelt kansarme jongeren in Kaapstad (Zuid-Afrika) aan creatieve designers om samen in workshops hun eigen skateboard deck te maken. Het project is gestart door art director Alison Parker om jongeren bloot te stellen aan nieuwe kansen en hen te laten zien dat creativiteit tot een bloeiende carrière kan leiden. Er is sprake van een mentorprogramma waarbij de designers de kinderen meenemen door alle fases van design: van onderzoeken tot het daadwerkelijk uitvoeren. De eerste set workshops resulteerde in vijf decks die op een veiling zijn verkocht. Ook kregen de deelnemende jongeren een aanvullende leider- en entrepreneurschap cursus. Inmiddels heeft Sk8 for Gr8 een webshop waar je zelf voor nog geen honderd euro een van de mooie decks kan kopen.

Creativiteit in Kaapstad

skateboard-designs-hero1

Kaapstad wordt wereldwijd geroemd om haar creativiteit en design, maar tegelijkertijd lijkt er een gat te bestaan tussen design en scholing. Een deel van de opbrengst van Sk8 for Gr8 gaat dan ook naar het implanteren van design in onderwijs. Parker tegen between 10 and 5: “Kinderen hebben het ongelofelijke vermogen je gedachten en ideeën te kunnen inspireren. De kinderen in ons project zijn prachtig, met een hart van goud en de potentie om echt een impact te kunnen maken op onze community.” Met het project leren jongeren naar hun dromen toewerken. “Ze hoeven niet allemaal per se de richting van design in te gaan, maar we stellen ze bloot aan design denken en een nieuwe manier van denken, een brein van een entrepreneur,” aldus Parker tegen Design Indaba. “Het gaat ook om het creëren van een platform voor designers waarbij ze hun vaardigheden kunnen gebruiken om echt een verschil te maken. Het was fantastisch om te zien hoe zowel de designers als de kinderen groeiden naarmate de workshops vorderden.”

Skateboard designs voor straatjongeren in New York

skateboard-designs-David-LaChapelle

Voor de totstandkoming van deze skateboard designs belanden we weer bij een bekende fotograaf: David LaChapelle. In 1985 fotografeerde de toen nog onbekende fotograaf de toen net zo onbekende band The Beasty Boys. Toch stond die shoot aan de wieg van hun beider carrière. En om dat de te vieren ontwierpen zij in 2013 met die foto één van de skateboard designs die via een veiling naar de hoogste bieder ging. De opbrengst van de hele serie skateboard designs kwam ten goede aan een organisatie die straatkinderen via sporten een betere toekomst wil geven.

Skateboard designs voor de Tony Hawk foundation

skateboard-designs-adam-yauch

In dit lijstje van skateboard designs voor het goede doel kon de foundation van top skater Tony Hawk natuurlijk niet ontbreken. In 2012 werkte de stichting samen met een aantal grote popartiesten om samen een serie skateboard designs te ontwerpen. Een van de opvallendste ontwerpen is die van Adam ‘MCA’ Yauch, omdat hij die slechts twee maanden voor zijn overlijden nog maakte. Naast het ontwerp van de Beastie Boy kende de serie skateboard designs van popsterren als Ben Harper, Bob Dylan, Paul McCartney en Tom Petty.

Skateboard designs voor een Londens skatepark

skateboard-designs-palace

Het Britse kledingmerk Palace dropte onlangs een nieuwe collectie. Daags voor de lancering lanceerden ze deze skateboard designs waarvan de opbrengst naar een skatepark in het Londense South Bank ging.

Skateboard design voor Skateistan

skateboard-designs-Paul-McCartney

Over Skateistan hebben we al eerder geschreven. Dit is een foundation die met name meisjes in onder andere Afghanistan niet alleen wiskundelessen geeft, maar ze ook op een skateboard leert rijden. Exclusief voor Skateistan maakte kunstenaar Paul McCarthy een aantal prachtige skateboard designs.

Skateboard designs voor o.a. Keep a Child Alive en Food on Foot

skateboard-designs-3x1

Fashion label 3×1 en fotograaf Ben Watts creëerden een aantal skateboard designs waarvan de opbrengst naar de goede doelen van de geportretteerde modellen ging. Denk hierbij aan Food on Foot, Polaris Project, Goods for Good en Keep A Child Alive.

More inspiration for good:

Skateistan: hoe Afghaanse chicks leren skateboarden én onderwijs krijgen

Skateboard art van Skateroom draagt bij aan een betere wereld

Over Shepard Fairey en zijn iconische beeld dat symbool van de anti-Trump beweging werd

Total
34
Shares

Meer inspiratie?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*