3 Saté gerechten op Lombok Indonesie die je geprobeerd moet hebben

Gek op saté? Dan zul je vast weleens kip saté, varkenssaté of misschien wel saté kambing (saté van geitenvlees) gegeten hebben. Maar in dit artikel duiken we in drie soorten sate die je misschien minder goed kent. Het zijn specialiteiten op het Indonesische eiland Lombok. En om het helemaal af te maken bespreken we hier ook nog een aantal niet-saté gerelateerde gerechten – maar die wel hun roots op Lombok hebben liggen. Wat je absoluut móet eten wanneer je op Lombok vertoeft, lees je hier.

Het kleurrijke Lombok staat bekend om de uitgestrekte groene rijstvelden, de onontdekte plekjes aan de kust waar weinig toeristen te vinden zijn en de indrukwekkende vulkaan Mount Rinjani (de één na hoogste vulkaan van heel Indonesië!). Maar er is nog een reden waarom je dit Indonesische eiland moet bezoeken: het eten. Doorgewinterde foodies zullen er hun hart ophalen en liefhebbers van kruidige Aziatische gerechten voelen zich er ook zonder twijfel thuis. Ook wanneer je nog niet zoveel kent van de Indonesische keuken is een bezoek aan dit exotische foodie-paradijs meer dan waard. Vooral degenen die van spicy food houden, kunnen hier hun hart ophalen.

Saté Tanjung

Zin in een heerlijke saté van de grill? Dan moet je absoluut Saté Tanjung proberen. De kans is groot dat je gewend bent dat dit met kippenvlees of met varkensvlees wordt geserveerd. Saté Tanjung is anders; het is namelijk gemaakt van verse tonijn (ook wel cakalang genoemd). De blokjes tonijn zijn gemarineerd met smaakvolle kruiden en kokosmelk en is het lekkerst wanneer het net van de grill komt. Eet daar een verse satésaus bij en het is smullen geblazen.

Tomi is geboren en getogen op Lombok. Hij heeft als local coordinator voor ons school project op Lombok als vertaler gefungeerd. Omdat hij als Lombok tourguide veel van zijn eiland weet, stelden we hem ook wat vragen over de sate op Lombok: ‘Dit gerecht is afkomstig uit Bangsal, een havenplaatsje aan de kust van Lombok. Ze serveren het vaak in bananenbladeren.’

Saté Bulayak

Naast Saté Tanjung kun je uiteraard ook kipsaté op een stokje van de grill krijgen. Saté Bulayak is een traditioneel gerecht dat met een soort rijstkoekjes wordt geserveerd die ook wel lontong worden genoemd. De rijst is gewikkeld in een zoet palmblad in een spiraalvorm en wordt als bijgerecht bij het vlees gegeten. Leuk extra weetje: het vlees is gemarineerd met een chilipasta dat afkomstig is van de Sasak, een volkerengroep waar 85% van de inwoners van Lombok bij hoort. Een typisch gerecht van Lombok dus! Tomi: ‘Dit gerecht komt inderdaad uit het Narmada dorp, dat zo’n 10 kilometer van Mataram ligt. Je kunt dit gerecht vaak bij de lokale warungs langs de weg krijgen. Ook dit gerecht is erg pittig!’

Saté Rembiga

Al tientallen jaren is Saté Rembiga een big deal op Lombok. De zoete en ietwat pittige saté is geliefd onder de toeristen omdat het een stuk minder scherp is dan de meeste gerechten op Lombok en in de rest van Indonesië. Het vlees van Saté Rembiga is mals rundvlees dat zo zacht is dat het bijna van het stokje glijdt wanneer het van de grill komt. Bij Saté Rembiga worden vaak diverse bijgerechten geserveerd zoals rijst of frisse groente. ‘Saté Rembiga heet zo, omdat het uit het Rembiga gedeelte van hoofdstad Mataram komt’, aldus Tomi.

Gado Gado Lombok

Gado Gado Lombok is een van de meest bekende groentegerechten op het eiland. Het wordt ook wel Beberuk Terong genoemd, vernoemd naar het hoofdingrediënt: aubergine. De aubergine is in stukjes gesneden en gemengd met stukken tomaat, diverse kruiden en een beetje limoensap. Het gerecht wordt vaak als bijgerecht bij bijvoorbeeld Ayam Taliwang, een traditioneel kipgerecht van Lombok, dat we hieronder ook bespreken. Maar natuurlijk kun je het ook gewoon zo eten. Tomi: ‘Het traditionele gado gado komt uit Java. Maar gado gado Lombok onderscheidt zich daarvan doordat we er waterspinazie aan toevoegen. Je kunt het overal in Indonesie eten.’

Nasi Balap Puyung

Alleen al voor het uiterlijk van dit gerecht zou je Nasi Balap Puyung moeten proberen. Op je bord krijg je namelijk een bolletje gestoomde rijst met een soort pulled chicken, gefrituurde paling, gefrituurd varkensvlees in stukjes, chilipasta en sojabonen. Nasi Balap Puyung wordt door locals veel gegeten en is vandaag de dag onder toeristen ook steeds populairder aan het worden. Dat is niet zo gek; wanneer je het gerecht ziet, wil je het liefst direct een hapje nemen. Tomi: ‘Dit gerecht komt uit Puyung. Een kleine gemeenschap in Centraal-Lombok. Ook dit gerecht serveren we in bananenbladeren en is erg spicy!’

Bebalung (soep)

Iets totaal anders maar ook ontzettend traditioneel is Bebalung, een kruidige soep met stukken ribben (van een koe of een buffel) erin. Het vlees is gekruid met knoflook, chilipasta, galangel (zusje van gember), gember en kurkuma. Bebalung kan gegeten worden als bijgerecht maar er kan ook een hoofdgerecht van worden gemaakt door er bijvoorbeeld rijst bij te serveren. In de soep worden als topping nog gefrituurde uitjes toegevoegd voor een extra smaaksensatie. Tomi: ‘Een heerlijke soep, die ook heel lekker kan zijn als je er wat limoen of ketjap doorheen doet.’

Ayam Taliwang

Ayam Taliwang is zonder twijfel een van de meest traditionele gerechten van het hele eiland. Het kipgerecht is al jaren geleden geïntroduceerd door chef Sultan van Sumbawa, tegenwoordig kun je dit gerecht in vrijwel ieder restaurant op Lombok vinden hoewel de stad Mataram nog steeds de thuisbasis is. Van oorsprong is Ayam Taliwang gegrilde kip met diverse lekkere kruiden zoals rode peper en knoflook, maar je zult zien dat je op sommige plekken ook gefrituurde kip krijgt wanneer je dit gerecht bestelt. Tomi: ‘Dit is een gerecht waar als locals verzot op zijn, want het is super heet.’ Wees dus gewaarschuwd als je het een keer voorgeschoteld krijgt.

Plecing Kangkung

Ben je inmiddels op de goede weg wat betreft het eten op Lombok? Toch is je tripje nog niet compleet zonder dat je Plecing Kangkung hebt geprobeerd. Plecing Kangkung komt veel in het westen van het eiland voor en bestaat alleen uit groente, groente en nog eens groente. Daarbij wordt altijd een pittige chilisaus als topping geserveerd. Plecing Kangkung is heerlijk als bijgerecht of als tussendoortje en zal je smaakpapillen zeker een verrassing geven. ‘Dit is een heel populair gerecht: iedereen eet het’, aldus Tomi. ‘Of je nu arm of rijk bent. Wanneer rijstboeren hun rijstvelden van hun rijstplanten ontdaan hebben, verbouwen ze er daarna vaak waterspinazie op.’

Eten op Lombok

Bovenstaande gerechten kom je zonder twijfel tegen wanneer je op Lombok verblijft. Het grote voordeel van eten op dit groene eiland is dat er weinig extreem hippe of westerse hotspots met veel toeristen te vinden zijn. Waan je even als een echte local en geniet volop van de vele smaken en geuren die de traditionele maaltijden op Lombok te bieden hebben. Drink hierbij een lekker verfrissend Indonesisch biertje en je Lombok-ervaring is compleet!

More inspiration for good:

Lombok Indonesie: met deze local leer je het echte Lombok kennen
Indische recepten: authentiek Indonesisch eten met kookboek Boekoe Kita
Indonesisch eten: streetfood in nieuw culinair jasje eerbetoon aan Indonesische keuken[foto’s]
Op dit Indonesische schooltje werden 10 jaar geleden de eerste Face This tekeningen gemaakt

Total
159
Shares

Meer inspiratie?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*