Hoe deze Javaanse school jongeren een betere toekomst geeft

Dit jaar bestaat de Face This foundation 10 jaar. Pauly Ossenblok reist daarom momenteel door Indonesië om op zoek te gaan naar de schooltjes waar we door de jaren heen aan bijgedragen hebben. Afgelopen week bezocht ze de Ar’rum school in Tangkil, West-Java. Hieronder lees je haar verhaal. Over het inspirerende schoolhoofd en de (nieuwe) dromen die hij voor zijn school heeft.

In 2013 ging een lang gekoesterde droom van schoolhoofd pak (meneer) Saparudin in vervulling. Met de tekeningen die zijn leerlingen maakten, creëerden award-winning designers van over de hele wereld de 5e Face This T-shirt collectie. Deze T-shirts brachten 10.000 euro op en met dit bedrag werd de bouw van de Ar’rum school in Tangkil, Bogor area, West-Java gerealiseerd.

javaanse school jongeren
Foto: Pak (meneer) Saparudin toen we hem in 2013 interviewden over de plannen die hij had voor de nieuw te bouwen Ar’rum school.

De droom van pak Saparudin was niet alleen om meer leerlingen toegang te geven tot het basis- en voorgezet onderwijs, maar ook tot gratis beroepsonderwijs. Ouders kunnen de kosten voor middelbaar onderwijs in de stad niet opbrengen. Dat betekent voor de kinderen jong aan de slag in een ongeschoold beroep, met als alternatief een huwelijk, althans voor de meisjes.

Traditionele dans

Face This ging op bezoek bij de Ar’rum school om de samenwerking opnieuw kracht bij te zetten en om nieuwe plannen te maken. We werden ontvangen door pak Saparudin en de onderwijzers, iedereen op z’n mooist gekleed, met hagelwit hemd plus hoofddoek voor de vrouwen. De ontvangst was overweldigend, met de leerlingen, nu 270 in totaal, in rangorde opgesteld voor de school. Samen keken we toe bij het uitvoeren van een traditionele dans, als welkom voor de gasten van Face This: ontroerend! Bekijk hieronder de 360 graden video die we hiervan maakten:

Nieuwe uitdagingen

Pak Saparudin heeft zijn droom waar kunnen maken: 160 kinderen volgen basisonderwijs, 80 kinderen voortgezet onderwijs en 30 kinderen beroepsonderwijs, een geweldige groei want de school begon met 15 leerlingen. Een groei waar de school niet helemaal op berekend is. Er zijn niet voldoende klaslokalen en er zijn niet voldoende leerkrachten om zoveel kinderen onderwijs te geven. De oplossing is dat er in shifts les wordt gegeven: in de ochtend aan de leerlingen van de basisschool en in de middag aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en vice versa. Voor ons onvoorstelbaar, maar de kinderen krijgen hier maar drie uur per dag les. De reden hiervoor is niet alleen dat de ruimte beperkt is. Ook de omgeving stelt eisen, zoals bijvoorbeeld thuis meewerken (water halen, op het land werken of in de winkel) en dan zijn er ook nog de religieuze verplichtingen. Overigens, dit succes zou er niet zijn zonder de commitment en steun van de ouders van de kinderen.

Stap met deze 360 graden video in een klaslokaal

Benieuwd hoe het is om de school binnen te stappen? In onderstaande 360 graden video stap je in een klaslokaal van de Ar’rum school te West-Java:

Hoe nu verder?

De droom was om de leerlingen een betere kans te geven op de arbeidsmarkt. De middelen daarvoor zijn nu nog te beperkt. Er is een begin gemaakt met de bouw van een extra vleugel aan de school, met twee klaslokalen voor het beroepsonderwijs en een ruimte voor ICT-onderwijs. De fundering ligt er, maar het geld voor bekostiging van het materiaal voor de bouw moet nog bijeen gebracht worden. Face This kan hier hopelijk bij helpen. Nog een droom, een bibliotheek waar de kinderen leren om een mooi boek te lezen. Ook die zou in de extra vleugel kunnen komen.

javaanse school jongeren

More inspiration for good:


Vond je dit een leuk artikel? Like ons dan op Facebook, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief of lees rustig verder. Wellicht dat je onderstaande artikelen ook leuk vindt!

Total
69
Shares

Meer inspiratie?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*