Op dit Indonesische schooltje werden 10 jaar geleden de eerste Face This tekeningen gemaakt

In 2008 stelden de oprichters van de Face This foundation zichzelf de vraag: kun je met kindertekeningen een schoolgebouw neerzetten? Nu, tien jaar later, kan deze vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoord worden. Duduk Atas was het eerste Indonesische schooltje waar dit idee succesvol ten uitvoer gebracht werd. In het kader van ons tienjarig bestaan ging Pauly Ossenblok op zoek naar Duduk Atas en doet in deze blog verslag van haar bezoek.

Een school hoog in de heuvels van Senggigi…

Duduk atas indonesische school

Duduk Atas was de eerste school waar Face This ondersteuning bood. De school was toen, in 2008, nauwelijks te bereiken. De enige mogelijkheid was een klim van meer dan twee uur via een steil oplopend pad. Dit is wel verbeterd, de klim duurt nog slechts één uur, maar nog steeds via een steil oplopend en nu, in de regentijd, glibberig pad. Er wordt hard gewerkt aan de aanleg van een weg. De kinderen die basisonderwijs volgen op de Duduk Atas school komen uit het dorp en directe omgeving. De aanleg van een weg betekent voor hen dat zij nu ook de kans krijgen op vervolgonderwijs in de nabijgelegen stad.

Communicatie met de school

De bibliotheek, die door de overheid naast de school is gebouwd, wordt gebruikt als kleuterschool en niet voor datgene waar deze voor is bedoeld. Hieruit blijkt maar eens te meer dat het niet voldoende is om middelen ter beschikking te stellen.  Regelmatig contact is essentieel. Face This werkt hiervoor samen met lokale contactpersonen, die de communicatie tussen de school en het Face This team onderhouden. In Lombok is dit Tomi, een local die in Senggigi woont en in het dagelijks leven tourguide is. Hij ging met me mee naar de school, stelde me voor aan alle docenten en was de tolk bij de rondleiding door de school.

10 jaar later: hoe gaat het nu?

Met de hulp van Face This kon het aantal klaslokalen van vier naar zes uitgebreid worden. Ook het aantal docenten nam toe, van één docent naar drie, met daarnaast elf vrijwilligers, die op enigerlei wijze bijdragen aan het onderwijs van de 120 kinderen. Dit is dan ook meteen het knelpunt: er is geen ruimte beschikbaar voor een lerarenkamer. Hiervoor wordt één van de klaslokalen gebruikt, met als gevolg dat groep 1 onderwijs krijgt op de galerij van de eerste verdieping van het schoolgebouw.

Uit de discussie met het lerarenteam bleek al snel dat er één duidelijke prioriteit is. Er is behoefte aan een schoolplein, waar de kinderen tijdens de pauze kunnen knikkeren zonder gevaar te lopen dat ze overreden worden. Op hetzelfde terrein zou ook een gebouw neergezet kunnen worden met een lerarenkamer en wie weet een lokaal voor de kleuters.

Duduk atas indonesische school

More inspiration for good:


Vond je dit een leuk artikel? Like ons dan op Facebook, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief of lees rustig verder. Wellicht dat je onderstaande artikelen ook leuk vindt!

Total
49
Shares

Meer inspiratie?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*