Turning Tables: hoe kansarme jongeren een creatieve kans krijgen

‘Turning Tables’, dat is toch die hit van zangeres Adèle? Jazeker, maar nog belangrijker: het is ook de benaming van een hele belangrijke én toffe organisatie uit Amerika, Denemarken en Zweden. Turning Tables zet zich in voor jongeren en straatkinderen uit conflictgebieden over de hele wereld. Simpelweg door hun eigen creativiteit aan te wakkeren.

Turning Tables doet dit met behulp van verschillende programma’s op het gebied van muziek en film. Zij geloven namelijk dat jongeren de harde realiteit in hun omgeving (voor even) kunnen vergeten wanneer ze hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen en hun gedachten en, vaak negatieve herinneringen aan gebeurtenissen om zich heen, kunnen omzetten in een project, muziekstuk of film.

Non-profit organisatie

Van muzieklabs in Libanon tot aan muziekprogramma’s in de straten van Cambodja en van festivals in Caïro tot aan muzieklessen in Myanmar (zie video hieronder): Turning Tables zet zich in voor de toekomst van kansarme jongeren over de hele wereld. De non-profit organisatie zorgt ervoor dat deze mensen de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan diverse programma’s omtrent film en muziek waarbij ze hun eigen talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Juist voor jongeren uit crisisgebieden en ontwikkelingslanden is het van groot belang om een (voor velen nieuwe) manier te vinden om zichzelf uit te drukken, een manier die ze vaak nog niet kennen. Hierbij probeert de organisatie het leed en de ellende in het desbetreffende land, iets minder zichtbaar te maken voor de jongeren.

The Turntable Lab

Momenteel is Turning Tables bezig om duurzame labs op te bouwen in Haïti, Cambodja, het Midden-Oosten en Myanmar. Hiermee willen ze een basis vormen waar straatkinderen en andere kwetsbare jongeren terecht kunnen. Om deel te nemen aan een globale community voor jonge en talentvolle producers en filmmakers. Deze labs, ook wel Turntable Labs genoemd, zijn plekken waar creativiteit in de meest brede zin geuit kan worden. Ook is de organisatie actief in vluchtelingenkampen waar veel kinderen en jongeren wonen. Op dit moment zijn er in kampen bij Beirut, Tripoli en Amman dj-projecten opgezet waarbij les wordt gegeven in het maken van elektronische muziek en de kunst van het dj-en.

Dit alles gebeurt natuurlijk onder begeleiding en ter ondersteuning van vrijwilligers en medewerkers van Turning Tables. Het grootste doel hierbij is om deze jongeren ‘even’ weg te halen uit de dagelijkse ellende die ze meemaken in hun moederland. Daarnaast staat talentontwikkeling bij jonge mensen die er anders geen kans voor krijgen natuurlijk ook voorop. Op een creatieve manier kansen creëren voor kansarme jonge mensen, zo moet het toch overal zijn?

Diverse programma’s

De organisatie is het brein én de uitvoerder van deze verschillende programma’s. Zo zetten ze in diverse landen, zoals Cambodja, Myanmar (zie docu hieronder), Tunesië, Egypte en meer naast de muziek labs festivals op om jongeren in contact te laten komen met hun eigen creativiteit en die van de mensen om hen heen. Turning Tables werkt samen met onder andere UNICEF, OXFAM en Action Aid en werkt voornamelijk met vrijwilligers: zowel professionals uit het westen als lokale mensen.

Door de hulp van deze vele vrijwilligers hebben al een aantal duizend straatjongeren de mogelijkheid gekregen om zichzelf creatief te ontdekken. De labs hebben in Libanon meer dan 700 jonge mensen bereikt, in Jordanië meer dan 750 en zelfs in het zeer onrustige Syrië meer dan 50. In Cambodja is een muziekprogramma ontwikkeld waarbij al meer dan 550 straatjongeren en kinderprostituees geholpen zijn. Sinds 2016 zijn er nieuwe Turntable Labs opgezet bij de vluchtelingenkampen op de grens tussen Oeganda en Kenia en de opvangcentra voor vluchtelingen in Denemarken.

Turning Tables in Nederland

In Nederland is (nog) geen deel van Turning Tables te vinden, hoewel we in ons kikkerlandje wel een organisatie hebben waarbij arme jongeren hier de kans krijgen om gratis muzikale ondersteuning en muzieklessen te krijgen om hun talenten te ontwikkelen. A’DAM Music School is gevestigd in Amsterdam-Noord en werkt met verschillende professionals, ambassadeurs (zoals Jamai en Martin Garrix) en sponsoren om kansarme jongeren en kinderen in en rondom Amsterdam te steunen. Lees hier meer over de organisatie waarin net als bij Turning Tables de creatieve ontwikkeling van jonge mensen centraal staat.

 

Ben je benieuwd naar het werk van Turning Tables op beeld? Check dan hieronder een van de video’s waar je meer te weten komt over Turning Tables. Het zou toch tof zijn wanneer men binnen nu en enkele jaren zal zeggen: “Turning Tables? Dat is toch die awesome organisatie waarbij jongeren en straatkinderen een kans krijgen om zich creatief te ontwikkelen?”

More inspiration for good?

Total
25
Shares

Meer inspiratie?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*