Artivism: protest in kunst

Uitingen van artivism komen steeds meer voor. Want: kunst is er niet alleen om mooi te zijn. Het vertelt een verhaal, een visie, soms eentje die men niet hardop durft uit te spreken. Kunst is niet bang om te schuren, te confronteren of te vragen. De afgelopen decennia wordt kunst dan ook steeds vaker ingezet in het maatschappelijk debat. Denk aan de werken van Banksy of de rapteksten van Kendrick Lamar.

De civic space krimpt

Volgens het trendrapport ‘Activism, Artivism and Beyond: Inspiring initiatives of civic power’ krimpt de zogenaamde ‘civic space’. Dit is de ruimte voor burgers om zich vrijuit en zonder barrières te organiseren, te kunnen communiceren en participeren. Het is belangrijk om dit te bewaken en uit te breiden waar mogelijk. Gelukkig weet artivism hier aan bij te dragen.

Artivism mobiliseert en zet aan tot actie

In landen waar geen vrijheid van meningsuiting is, kan kunst dienen als een alternatieve manier van communiceren. Het is vaak de enige manier om te protesteren. Maar kunst kan meer zijn dan alleen een boodschap overbrengen, het kan nieuwe leden werven, mobiliseren, media-aandacht creëren en zelfs als symbool dienen. Een bekende artivist is Ai WeiWei. Zijn werk bekritiseert vaak de Chinese overheid en zorgde er zelf voor dat hij vast kwam te zitten. Artivism komt niet alleen voor in onderdrukte samenlevingen, maar wordt ook gebruikt als extra hulpmiddel in activisme en massamedia.

De kracht van muziek en dans

Muziek draagt al sinds mensenheugenis bij aan het publieke debat. In het oude Griekenland werd het al gebruikt om ideeën over te brengen. Naast dat het inhoudelijk een boodschap bezit, wordt muziek ook vaak gebruikt tijdens protestmarsen en demonstraties. Zo werd het nummer ‘Alright’ van rapper Kendrick Lamar gezongen door meerdere Black Lives Matter en anti-Trump demonstranten. Live Aid valt ook onder muzikaal artivism. Bekende artiesten kwamen samen om aandacht en geld te vragen voor armoede in de wereld. Hiermee uitten ze sterke statements over mensenrechten en social justice. Ook dans is een beproefd middel voor artivism. Zo gebruikt de Spaanse flash mob groep Flo6x8 Flamengo om de werkloosheid, corruptie en slechte economie aan de kaak te stellen.

More inspiration for good

 

Total
21
Shares

Meer inspiratie?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*